Speulderbos

In de app is een oproep gedaan wie er in juli mee wilde naar het Speulderbos, oftewel het bos met de dansende bomen. Ik was daar heel nieuwsgierig naar en wilde dit wel zien. In de app waren er meerdere liefhebbers en het voordeel van deze manier was dat we verschillende groepjes konden maken en men op verschillende dagen door het bos ging lopen. Als je dan niet kon waren er meer momenten om te gaan.

Het Speulderbos ligt bij het mooie Veluwse plaatsje Garderen. Er wordt vaak gerefereerd naar het woud als een van de mooiste bossen in het land, en misschien is het dat ook wel. De kronkelende boomstammen van het dansende woud, in combinatie met de heuveltjes, prachtige wandelpaden en de grote kans om wild te zien, maken het Speulderbos voor velen tot een favoriet bos.

 

Bij het gehucht Drie ligt het bekendste en voor velen mooiste deel van het bos, dat door de buurtbewoners het “Bos van de dansende bomen” genoemd wordt.

 

De bossen liggen op een stuwwal, waardoor er voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen zijn. Het hoogste punt ligt op 55 meter boven de zeespiegel. Tijdens een wandeling of mountainbiketocht in het Speulderbos worden je kuiten en beenspieren dus goed getraind, want je loopt heuvel op, heuvel af. Maar je kan ook minder lopen en lekker gaan fotograferen. We stonden naast het stuk met de mooiste bomen dus hebben helemaal niet zoveel gelopen. We werden meteen gegrepen door de bomen in het bos, het licht, de kleuren groen, de doorkomende zonnestralen…

 

We zijn vroeg gegaan, voor zonsopgang en in juli is dat vroeg! Voor 5.38 uur moesten we er dan zijn. Lekker vroeg, gehaald en het was de moeite waard. Want langzaam kwam het licht door de bladeren en bomen heen, werd er steeds meer verlicht. Het licht wat mooi in stralen naar beneden komt, alleen fotografen die voorbijkomen en veel prachtige bomen.

De bomen werden oorspronkelijk gebruikt voor het maken van boten. Alle rechte bomen werden er tussenuit gehaald en die met een kronkel bleven staan. Verrassend is dat de bomen veel voorzien zijn van een groene laag algen. Een mooie heldere, frisse kleur. En toen de zon boven de bomen uitkwam en prachtig een boog maakte boven het pad waren we helemaal happy!

We hebben er een paar uur gefotografeerd en zijn na een zelf meegebracht ontbijtje met kopje koffie weer op huis aan gegaan.

Bernadet van der Heijden